Tip van de maand

April: hang bij mooi weer de was buiten
In veel huishoudens staat een wasdroger. Erg handig, dat wel. Maar per droogbeurt verbruikt een droger veel stroom: ongeveer 2,9 kWh ofwel 68 eurocent. Een gemiddeld huishouden droogt ongeveer vier keer per week de was in de droger, zo'n 210 keer per jaar. Door bij mooi weer de was buiten te hangen, kunt je de wasdroger makkelijk zo'n 50 keer minder gebruiken. Dat scheelt 34 euro per jaar.

Mei: een warme douche
Kouder douchen, een kleinere straal? Niet echt aantrekkelijk. En ook niet nodig! Je kunt energie en water besparen èn tegelijkertijd lekker blijven douchen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop en doorstroombegrenzers op de kranen. Dat kan wel 12 procent schelen op je energieverbruik voor warm water.

Voor meer informatie over waterbesparende voorzieningen en zuinige warmwatertoestellen zie de pagina over bespaartips water van Milieu Centraal.  

Juni: koel de zomer door
Bij hoge energielasten denk je misschien eerder aan stookkosten, maar ook het huis koel houden kost energie. Op een warme dag kun je de hitte buiten de deur houden met gesloten ramen en gordijnen en een zonnescherm. Niet koel genoeg en wil je airco? Airco’s met een A-label zijn het meest zuinig. Maar ze verbruiken gemiddeld toch nog zo’n 400 kWh per jaar (96 euro). Een zuiniger alternatief is de ventilator. Die verbruikt maar 18 kWh (4 euro) per jaar bij gemiddeld gebruik.

Voor meer informatie over grote energieverbruikers zie de pagina over grote energieverbruikers van Milieu Centraal.

Juli: klimaatbewust op vakantie
De zomer is het moment om lekker op vakantie te gaan. En het is makkelijker dan u denkt om ook op vakantie rekening te houden met het klimaat. Met name het vakantievervoer veroorzaakt veel CO2 uitstoot. Door uw vervoer slim te kiezen en uw reis optimaal te gebruiken, boekt u al veel voordeel. Gaat u bijvoorbeeld ver weg op reis, blijf dan langer weg. Zo geniet u optimaal van uw vakantie, en u spaart het milieu! Kies voor minder milieubelastende vervoermiddelen, zoals de touringcar, de internationale trein, of een goed bezette auto. En gaat u vliegen? De chartervlucht en prijsvechter hebben de voorkeur boven een lijnvlucht, omdat ze beter bezet zijn. Tot slot: compenseer de uitstoot van broeikasgassen van uw vakantiereis.

Voor meer informatie over vakantie en vakantievervoer zie de 'Vakantiespecial' van Milieu Centraal.

Augustus: zuinige elektrische apparaten
Nederlandse huishoudens gebruiken steeds meer elektrische apparaten. En dat betekent een hogere energierekening. Je kunt dit beperken door bij de aankoop te letten op het energielabel. Vaatwassers, wasmachines en wasdrogers met een A-label zijn het meest zuinig. Koel- en vriesapparatuur is zelfs  verkrijgbaar met het A++-label (nog zuiniger). Is je koel- en vriesapparatuur ouder dan 12 tot 15 jaar? Dan is het zeker de moeite waard om het te vervangen door modernere apparatuur.

Voor meer informatie over energiezuinige apparaten zie de pagina over elektrische apparaten van Milieu Centraal.

September: Argentijnse kersen of Hollandse appels?
Bij de aankoop van voedsel kun je onder meer letten op de indirecte energie:  energie die nodig is voor het telen, vervoeren, koelen en verwerken van voedsel. Je kunt veel indirecte energie besparen door minder voedsel weg te gooien en door te letten op het soort producten dat je koopt. Bijvoorbeeld: groenten en fruit die worden ingevlogen van ver of die worden geteeld in een verwarmde kas kosten meer energie dan Hollandse groenten en fruit uit de volle grond.

Voor meer informatie over voeding zie de pagina over milieubewust eten van Milieu Centraal.

Oktober: isoleer het huis
In een slecht geïsoleerd huis gaat veel warmte verloren via ramen, deuren, muren en vloer. Door je huis goed te isoleren kun je het gasverbruik voor verwarming flink verlagen. Die besparing kan hoog oplopen als je bedenkt dat driekwart van het gasverbruik van een gemiddeld huishouden naar verwarming gaat.

Met behulp van de Energielastenverlager kun je zelf berekenen hoeveel je kunt besparen met woningisolatie.

November: slim stoken
Het gasverbruik voor verwarming kan op verschillende manieren worden verminderd. Je kunt het groots aanpakken, bijvoorbeeld door een zuinige Hoog Rendementsketel aan te schaffen. Of wat kleiner door de verwarming een graadje lager te zetten. Je bespaart dan al gemiddeld 7 procent op je energierekening voor verwarming.

Kijk op de Verwarmingswijzer voor meer tips over CV-ketels en andere bespaarmogelijkheden.

December: gloeien of sparen?
Door gloeilampen te vervangen door spaarlampen bespaar je heel eenvoudig energie. Stel, je vervangt al je gloeilampen door spaarlampen. Dat scheelt ongeveer 75 euro per jaar.  Daarnaast kun je natuurlijk besparen door het licht uit te doen in ruimtes waar niemand is.

Voor meer informatie over verlichting zie de pagina over verlichting van Milieu Centraal.

Januari: vergelijk de auto met het OV
Ga je dagelijks met de auto naar je werk? Of kies je juist het openbaar vervoer? Vaak is het openbaar vervoer de milieuvriendelijkste keuze, maar niet in alle gevallen. Ga je bijvoorbeeld carpoolen in in een nieuwe, zuinige auto dan ben je misschien wel milieuvriendelijker bezig dan wanneer je de bus neemt.

Voor een vergelijking tussen de auto en het OV voor vaak gemaakte ritten zie de pagina over auto en OV van Milieu Centraal.

Februari: op stand-by of ècht uit?
Elektrische apparaten verbruiken soms ook nog energie als ze ‘uit’ lijken te staan of niet worden gebruikt. Oftewel ze staan op stand-by. Deze apparaten ècht uitzetten scheelt een gemiddeld huishouden zo’n 6 procent op het jaarlijke stroomverbruik.

Voor meer tips over het verminderen van standby verbruik zie de pagina over elektrische apparaten van Milieu Centraal. 

Maart: pas je rijstijl aan
Autorijden kost een aardige duit. Maar met een zuinige rijstijl kan het goedkoper. Gewoon door te starten zonder gas te geven, rustig op te trekken, eerder door te schakelen naar een hoge versnelling en gelijkmatig te rijden. Deze en andere tips van Het Nieuwe Rijden schelen al snel twee tankbeurten per jaar.

Kijk voor meer tips over Het Nieuwe Rijden op de pagina over zuinig rijden van Milieu Centraal.

Meer tips?
U vindt nog veel meer tips op de pagina 'Energie en energie besparen' van Milieu Centraal.