Klimaatcompensatie voor bedrijven & gemeenten

Zakenreizen, woon-werkverkeer, evenementen, aankopen, interne productieprocessen: het zijn allemaal zaken waar bedrijven en overheidsorganisaties mee te maken hebben. Maar het zijn ook zaken waar energie voor nodig is en die CO2-uitstoot veroorzaken. Net zoals particulieren kunnen ook bedrijven en gemeenten hun CO2-uitstoot laten compenseren.

Wat kunt u als bedrijf of overheidsorganisatie compenseren?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor bedrijven en gemeenten om hun CO2-uitstoot te laten compenseren. U kunt bijvoorbeeld bepaalde evenementen of uw wagenpark klimaatneutraal maken, maar ook uw hele onderneming. Dat houdt in dat de totale CO2-uitstoot voor directe energie (veroorzaakt door auto rijden, vliegen, evenementen en gas- en energieverbruik op kantoor) wordt gecompenseerd.

Voorbeelden
We geven hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk van bedrijven en gemeenten die aan de slag zijn gegaan met klimaatcompensatie.

Ter plekke compenseren
Zakenreisjes kunnen een flinke CO2-uitstoot veroorzaken, vooral als ze plaatsvinden per vliegtuig. Eindhoven Airport biedt haar klanten daarom de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van een reis ter plekke te compenseren. De klant kan op het vliegveld zelf de bestemming invoeren en zijn persoonlijke uitstoot compenseren. Eindhoven Airport is de eerste luchthaven die dit aanbiedt.

Het goede voorbeeld
Leden van de Tweede Kamer moeten veel reizen voor hun werk. Zij willen een voorbeeldfunctie vervullen en laten daarom alle CO2-uitstoot, veroorzaakt door hun vliegreizen, compenseren. Dat scheelt zo’n 500 ton CO2 per jaar.

Gecompenseerd autorijden
De Gemeente Boxtel compenseert haar volledige wagenpark. Zij compenseert daarmee 250 ton CO2 per jaar.

Als eerste gemeente in Nederland compenseert Heerhugowaard niet alleen de kilometers van haar eigen wagenpark, maar ook het woonwerkverkeer van haar medewerkers.

Het automerk Daihatsu geeft een jaar lang compensatie cadeau aan iedereen die een nieuwe auto van dit merk aanschaft.

Gratis compensatie
Een paar organisaties uit de reiswereld nemen de kosten van de compensatie van hun klanten voor de eigen rekening en berekenen deze niet door aan de klant. Zo zijn er tickets te bestellen en complete reizen, tegen vaak zelfs lagere prijzen dan elders. Klik hier voor meer informatie over deze organisaties.

Zelf ook compenseren?
Wilt u een of meer activiteiten van uw bedrijf of zelfs uw hele organisatie klimaatneutraal maken? Via het overzicht van de aanbieders kunt u zien welke aanbieder aansluit bij uw wensen.